Na jaren wachten kan het vandaag weer écht, schaatsen op natuurijs in en rond Terherne!

Woensdagmiddag (10 feb.) gaat de schaatsbaan open. IJsclub De Broederschap (opgericht in 1865) heeft gisterenavond met waterslangen een nieuwe toplaag op het ijs aangebracht waardoor het sneeuwijs veranderd is in een goed schaatsbare baan. De eerste jeugd en volwassenen proberen het ijs uit.

Donderdag wordt het al een stuk drukker op de ijsbaan en De Broederschap krijgt er veel nieuwe leden bij. Vrijdag houdt het ijs in wijk De Herne ook. En hier is het prachtig glad en zwart ijs omdat het water pas bevroren is ná de sneeuwstorm van afgelopen weekend. De ijsclub rijdt de veegmachine – geleend van de IJswegencentrale Utingeradeel – spontaan van de ijsbaan af naar het ijs achter de Leije, en maakt ook daar een prachtige baan.

Het bestuur van IJsclub De Broederschap samen met helpers verzet in deze paar dagen gigantisch veel werk:

Vrijdagavond organiseert de ijsclub “Ljochtjes op it iis” (Candlelight on ice), met honderden waxinelichtjes en een aantal vuurkorven.

Zaterdagavond is er “Disco on ice” , zondagmiddag is er voor de kinderen “ketel curling”.

Het ijs op het ‘buitenwater’ is trouwens lang niet overal mooi. Op de Terkaplester Poelen en op de Geeuw (Terhernster Poelen) lag al ijs tijdens de sneeuwstorm. De sneeuw is hier half in het ijs gevroren, met als resultaat dat daar nu eigenlijk alleen nog valt te wandelen.

Zaterdag en zondag 13 en 14 februari houdt óók het ijs op de Saltpoel en zelfs op een groot deel van de Snitsermar. Honderden mensen komen naar Terherne om hier te schaatsen. Maandag gaat het dooien dus vandaag is het nog even: Genieten!