Proef de Kunst in Terherne op 23 en 24 oktober 2021 is al weer voor de achtste keer. Op meer dan dertig verrassende en ongebruikelijke locaties in het dorp kun je genieten van exposities en zul je kennismaken met de ruim 60 kunstenaars. Dit jaar zijn er weer enkele nieuwe locaties toegevoegd, zo is er bijvoorbeeld bij een boer uit het dorp plek gevonden om te exposeren.

Samen met enthousiaste vrijwilligers en bedrijven wordt Proef de Kunst georganiseerd door de Terhernsters Alexander van Walsum, Alice van Wijk, Annemarie Hoogwoud, Chris Bouma, Colin Bos, Elise van Beek, Grieteke Kleinhuis, Janneke Vellinga, Janny Boskamp, Pyke Kroes, Suzanne Kloosterman en Ymkje Thomas.

Je kunt beginnen met de route op elke kunst- of hapjeslocatie die je wilt en óveral is het gratis kleurrijke programmaboekje verkrijgbaar. Daarin staat alles wat je wilt weten en zul je altijd je weg naar de kunst en de proeverij kunnen vinden. Ook staat hierin informatie over de watertaxi’s en de ‘ferdivedaasje’ – de afwisseling en vermaak; straattheater, dans, muziek en workshops graffiti en streetart.

Welke kunstenaars zijn er? Welke locaties zijn er dit jaar? Neem een kijkje op http://www.proefdekunst.nl.

Proeven doe je ook bij de Terhernster horeca. Daar – en bij het Proef de Kunst informatiepunt bij het botenstation – koop je voor €15 een 5-strippenkaart die je bij alle acht deelnemende proeflocaties kunt inleveren. Een strip is goed voor een gerechtje (kijk in het programmaboekje of op de website welke hapjes dit zijn).

Uniek is het vervoer met watertaxi’s. Je kunt gratis opstappen en meevaren naar een volgende locatie, ondertussen genietend op het water én van de omgeving.

Nieuw dit jaar is de fotowedstrijd, die georganiseerd is in de voorbereiding op Proef de Kunst. Deelnemers konden tot 30 september hun foto insturen, passend bij het thema Fryslân. In totaal zijn er 60 foto’s ingezonden, waarvan 18 gemaakt door basisschoolleerlingen. Gedurende het evenement kun je de top 10, geselecteerd door een vakkundige jury, in het groot bewonderen langs de kunstroute. Zondagmiddag 14 uur worden de nummers 1, 2 en 3 bekend gemaakt in de oude hellingschuur van Leemburg.
De basisschoolleerlingen zijn allemáál prijswinnaar en hun foto’s zijn het hele weekend te zien in het gymnastieklokaal van basisschool ‘Bloei’. Na afloop krijgen alle kinderen hun foto groot afgedrukt mee naar huis.

Zondagmiddag zullen in hetzelfde gymnastieklokaal de ‘Lucky Clarinets’ optreden. Dit klarinetensemble bestaat nu een paar jaar en speelt allerhande werken, van barok tot jazz. De leeftijd van de leden varieert van 16 tot boven de 80 jaar. Niemand is te oud om muziek te maken!

Zaterdagavond treden The Sugarberries op in Tsjerke met ‘Je bent wat je eet’, muzikaal cabaret met een ‘hoog entertainmentgehalte’ (voorverkoop €10, aan de zaal €12,50 – mail naam en aantal kaarten naar: [email protected]).

Trots zijn we op de samenwerking met de Dichter fan Fryslân Nyk de Vries. Negen van zijn gedichten zijn te zien op grote buitenpanelen aan de Utbuorren.

Al deze ingrediënten staan volgens Proef de Kunst garant voor een smaakvol en gezellig weekend. Proef de sfeer, PROEF DE KUNST!

Hierboven een overzicht van de locaties. Uitgebreidere informatie vind je in het gratis programmaboekje.