Meer fruitbomen in Terherne

Plaatselijk Belang heeft al een paar jaar duurzaamheid en vergroening hoog op de agenda staan. Steeds meer bomen verdwijnen waardoor er minder plaats is voor insecten. Er is een project “Meer Fruitbomen in Terherne” geformuleerd. Ook is het idee van een bijenweide aan de orde gekomen. De gemeente DFM steunt nu dit plan en biedt de fruitbomen aan het dorp aan.

Wat betreft de locatie denken wij aan een aantal open stukjes in het dorp, bijvoorbeeld bij De Achte, Bongel, Bytling, Harspit, Leije, Strikel, Seel en Kûpersleantsje. De reden dat veel locaties in De Herne zijn is omdat daar veel geschikte open plekken zijn. We gaan proberen een aantal oude rassen aan te planten.

De gemeente heeft ons wel gevraagd om zelf de bomen te onderhouden. Samen met vrijwilligers en de kinderen van onze school gaan we deze herfst/winter nog planten! De oogst is voor het dorp en iedereen is vrij om wat appels, peren, pruimen of kersen te oogsten.  Lijkt het u leuk om af en toe eens mee te helpen en te delen in het Fruit? Dan kunt u dit weten aan Sietze Zeilstra of Ton van Gastel, of u stuurt een berichtje aan [email protected]. Als u twijfels heeft over fruitbomen op een veldje bij uw huis en dit voor 15 november aangeeft, dan wordt tijdig met u contact opgenomen voor persoonlijk overleg.

We hopen dat het project een succes gaat worden; niet alleen vanwege de positieve effecten op insecten zoals bijen, maar ook kan het project de onderlinge samenhang in het dorp versterken; samen oogsten, samen appelwijn maken, etc.

Vriendelijke groet,

De ‘Fruitboomwerkgroep’ van Plaatselijk Belang

Ton van Gastel en Sietze Zeilstra