P E R S B E R I C H T

Op 19, 20 en 21 oktober 2018 vindt de 7e editie van ‘Proef de Kunst in Terherne’ plaats. Inwoners en meerdere ondernemers van het dorp hebben hun werkplaats, winkel, restaurant, huis, tuin, schuur, werf of boot ter beschikking gesteld aan maar liefst 55 unieke kunstenaars. Van aquarellen, beelden tot fotografie, van keramiek, schilderijen, sieraden, tekeningen, textiel tot kunstwerken die met hele andere technieken tot stand zijn gekomen. Vind alle exposanten en hun werk met beeldmateriaal op de website www.proefdekunst.nl

Je kunt je eigen route samenstellen met het plattegrondje in het programmaboekje. Te voet, te fiets of met de gratis shuttlebus van Duurzaam Vervoer Sneek of over het water met de gratis watertaxi. Op zaterdag en zondag kun je ook nog eens extra genieten tijdens de hapjesroute. Culinaire verwennerij door de Terhernster horeca op maar liefst 12 plekken in het dorp. Kunst kijken en hapjes proeven…een smaakvolle combinatie!

Met financiële hulp van de gemeente de Fryske Marren in het kader van LF 2018, zijn er demonstraties van portretschilderen, Street art en beeldhouwen, optredens; theater, poëzie en muziek. Bovendien staat zaterdag de veelbesproken 12e fontein van Friesland in Terherne; de Pauperfontein.
Vrijdagavond speelt Arno van der Heyden in de sfeervolle Tsjerke; muzikaal cabaret ‘Heksenjacht’; Hij maakt met zijn crew op locatie een heuse speelfilm; Lokale helden spelen de hoofdrol in de reconstructie van de waargebeurde en mysterieuze geschiedenis van “De Heks van Terherne” .
Zaterdag zie je ze overal in het dorp met hun schetsboek: De Urban Sketchers Friesland komen naar Terherne.  Christiaan Afman, van USK Groningen, komt een workshop ‘Tekenen wat je ziet’ geven. Hij speelt later die dag in ’t Schippershuis met zijn band Heavy Clay in het restaurant.
Melda Wibawa gaat bij mooi weer plein-air schilderen. Michel de Haan geeft  workshops street art en graffiti. Ook voor kinderen is er wat te doen: Dorien Janssen heeft in haar atelier 3 x per dag kinderschilderworkshops van 3 kwartier.
2 Vrouwelijke dorpsgenoten zullen met de percussiegroep Lady’s Hardware zaterdagmiddag optreden bij de Pastorij.
Maar er is meer lokaal talent te zien, bij hen thuis of bijvoorbeeld in smederij ‘Klinkhamer’ van Jan Postma.
In de Kameleonboerderij exposeert voor de tweede keer bij Proef de Kunst een ‘Special Arts’ (kunst gemaakt door mensen met een beperking) kunstenaar, Miranda Dijkstra met haar expressieve werk.

Probeer het maar eens om in één weekend alles te zien, te proeven en te beleven! Toegang is gratis voor alle exposities en demonstraties.  Voor workshops, concerten en theater worden via de website www.proefdekunst.nl kaarten verkocht.

Tot slot komt het mienskipsgefoel ook bijzonder goed tot z’n recht in Terherne laat je kunsten zien: Naar een idee van Henk Dillerop uit Leeuwarden, hebben vele Terhernsters op paneeltjes van 20×18 cm kunstwerkjes gemaakt.  De kinderen op school zijn door Henk bezocht om hen te inspireren voor dit kunstproject. Ze worden als 1 grote wand geëxposeerd en zondagmiddag geveild. De opbrengsten komen ten goede aan culturele activiteiten voor kinderen en jongeren in asielzoekerscentra. Terherne: een iepen mienskip, waar plek is voor eltsenien, het thema van LF2018.

***

Praktische informatie:

  • Open vrijdag 13:00 – 17:00 uur; zaterdag en zondag van 11:00 – 17:00 uur.
  • De route is gratis toegankelijk en kan op iedere locatie beginnen.
  • Programmaboekjes met plattegrond zijn voor slechts €1,- vanaf 12 oktober te koop bij alle Horeca en De Ferver en vanaf 19 okt. ook  bij het Proef de Kunst informatiecentrum en dorpshuis de Buorkerij.
  • Alle kunst- en hapjeslocaties vind je in dit programma en zijn bovendien te herkennen aan de rode Proef de Kunst vlag. Kijk ook op www.proefdekunst.nl voor uitgebreide informatie en een handige Google maps plattegrond met daarin alle locaties.
  • De culinaire hapjesroute is op zaterdag en zondag van 12:00 – 17:00 uur. De 5-hapjes strippenkaart is tijdens Proef de Kunst te koop bij alle deelnemende horeca en het Proef de Kunst informatie centrum.
  • Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid in het hele dorp.
  • Ook dit jaar rijdt er weer een gratis duurzame shuttlebus. Deze zorgt voor geluidloos vervoer naar de verder gelegen locaties. Haltes vind je in het centrum en aan de noord-, zuid- en westkant van het dorp en staan op de plattegrond aangegeven.
  • Op zaterdag en zondag varen er gratis watertaxi’s tussen verschillende kunstlocaties. Je hoeft nooit lang te wachten want ze varen af en aan. Op de plattegrond zie je waar je kunt instappen.

W: www.proefdekunst.nl E: [email protected]